Suomen parhaat museot

Suomessa on satoja museoita, joista löytyy varmasti jotain jokaiselle. Suomen kokoisessa maassa on kuitenkin helppo vahingossa ohittaa todelliset helmet. Tähän listaan onkin valittu museoita, jotka ovat käymisen arvoisia, vaikka usein jäävätkin Ateneumin ja Kiasman jalkoihin.

Lenin-museo

Tampereella sijaitseva Lenin-museo avattiin jo vuonna 1946 ensimmäisenä Neuvostoliiton ulkopuolisena Lenin-museona. Se oli Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen muutaman vuoden ajan maailman ainoa Lenin-museo. Museo koki uudistuksen vuonna 2016 ja sen kokoelma esittelee nyt elämyksellisellä tavalla Suomen ja Neuvostoliiton välisiä suhteita.

Moottoripyörämuseo

Lahdessa sijaitsee Suomen ainoa moottoripyörämuseo. Moottoripyöristä kiinnostuneet vierailijat voivat nähdä museossa yli 100 erilaista moottoripyörää sekä muita moottoripyöräilyn historiaan kuuluvia esineitä. Sen lisäksi museon yhteydessä toimii Ace Corner -ravintola, jonne voi piipahtaa museokäynnin yhteydessä tai muuten vain nauttimaan motoristitunnelmasta.

Vakoilumuseo

Jo toinen Tampereella sijaitseva museotärppi on Vakoilumuseo. Pieneen museoon on mahdutettu toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita vakoilun historiasta. Museossa on paljon interaktiivisuutta, joista osa on lisämaksullisia. Vakoilumuseossa voi järjestää myös esimerkiksi yrityksen Tyky-päivän tai ottaa osaa valheenpaljastustestiin.

Siida

Saamelaismuseo Siida pitää sisällään esinekokoelman, valokuvakokoelman, arkistokokoelman, käsikirjaston ja kesäkaudella ulkomuseon. Inarissa sijaitseva moniulotteinen museokokonaisuus pyrkii tuomaan esille saamelaiskulttuurin erikoispiirteitä, jotka saattavat olla hämärässä etelän asukkaille. Lisäksi Siida on keskittynyt esittelemään pohjoisen Suomen luonnon monimuotoisuutta. Näyttelyitä kiertäessä kannattaa myös tutustua ravintola Sarritiin, jossa tarjoillaan sekä lounasta että kahvilapalveluja.

Vankilamuseo

Hämeenlinnan vankilamuseo on Euroopan suurin vankilamuseo. Se toimii vuosina 1871-1993 käytössä olleen vankilan tiloissa. Vankila on osittain siinä kunnossa, jossa se oli vankilan sulkemisen aikaan. Jopa osa selleistä on jätetty vanhaan kuntoon. Seinäkirjoitukset ja lähes ikkunattomat sellit luovat jotenkin karmivaa tunnelmaa samalla, kun pysyvä näyttely tarjoaa informatiivista taustatietoa. Hämeenlinnan vankilamuseota pyöritetään nykyisin vain kesäisin.

Ratikkamuseo

Harva asia on helsinkiläisempää kuin raitiovaunu. Ratikkamuseossa pystyykin aistimaan pääkaupunkimme historiaa istumalla erilaisten raitiovaunujen kyydissä tai jopa kuljettajan penkillä. Pääseepä museossa jopa kokeilemaan vanhan ajan lipun leimaamista. Ratikkamuseo on ehdottomasti käymisen arvoinen jo siitä syystä, että se on sisäänpääsymaksultaan täysin ilmainen.