Suomalaisten lempiharrastukset

Suomalaisten vapaa-ajanvietto voidaan periaatteessa jakaa kahteen lokeroon. Kun kylminä aikoina kääriydytään sohvan nurkkaan ja keksitään tekemistä sisällä, rakastetaan samalla myös luonnossa olemista. Suurin osa suomalaisista harrastaa jonkinlaista liikuntaa viikoittain, mutta myös erilaiset taiteelliset ja musikaaliset harrastukset pysyvät suosiossa vuodesta toiseen.

Luonto

Suomalaisilla on aina ollut erityinen suhde luonnon kanssa. Isoimpia kaupunkeja lukuun ottamatta lähes joka paikasta Suomea voi noin vain kävellä metsään. Ei ole sellaista vuodenaikaa, jolloin ei suomalaista löytäisi viettämästä aikaa luonnossa. Suomalaisiin päteekin usein sanonta, ettei ole olemassa huonoa säätä, on vain huonoja varusteita. Marjojen ja sienten poiminta on syksyn hommaa. Luontosuhde jatkuu edelleen metsästä löydettyjen raaka-aineiden säilömisellä ja reseptien kehittelyllä. Uskaliaimmat eränkävijät nauttivat leiriytymisestä tähtien alla ja ruoan valmistamisesta nuotiolla.

Urheilu ja vedonlyönti

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa, sekä itse urheilua harrastaen, että vetoa lyöden. Veikkaaminen on äärettömän suosittua ja Liigan jääkiekkopeleistä lyövät sekä isät että pojat vetoa, joskus oman suosikkijoukkueen puolesta ja toisinaan vastaan – näin häviäminen ei harmita, kun taskunpohjalle kilahtaa muutama kolikko. Suomalaisten vedonlyönti räjähtää käsiin viimeistään Leijonien pelatessa MM-kisoissa. Tällöin koko kansa kokoontuu jännittämään, tuleeko maailmanmestaruus Suomeen.

Lenkkeily

Kävelylenkit, juoksulenkit ja sauvakävelylenkit kuuluvat monen vapaa-ajan harrastamiseen. Harvaanasutussa maassa löytyy lukemattomia määriä reittejä, joiden ei tarvitse pelätä olevan liian tukossa muista ihmisistä. Lenkkeileminen on ilmaista, siinä saa raitista ilmaa ja ajatukset saavat levätä. Matalakynnyksisenä harrastuksena se onkin yksi suomalaisten yleisimmin harjoitetuista liikuntamuodoista.

Kulttuuri

Suomesta löytyy iso määrä erilaisia museoita, teattereita ja konsertteja. Elokuvateatterit vetävät edelleen ihmisiä kaikista ikäluokista. Kaunokirjallisuuden lukeminen on erittäin suosittua ja kirjastot ovat useasti parhaita kohtaamispaikkoja. Kulttuurin harrastaminen voi erota paljonkin eri ikäluokkien välillä.

Käsityöt

Erilaiset käsityöt pysyvät aina vain suosiossa. Mikäpä olisikaan talvisena pakkaspäivänä mukavampaa kuin käpertyä peiton alle kutomaan? Myös kiireisen päivän jälkeen on rentouttavaa antaa mielen levätä ja keskittyä täysin vaikkapa huovuttamiseen. Suomessa on jo satoja vuosia ollut vahva käsityöläisyyden perinne ja on erittäin positiivista, että nykyäänkin näitä perinteitä pidetään yllä. Vaikka käsitöiden tekeminen mielletään yksin nyhjäämiseksi, on se silti parhaillaan yhteisöllistä ideoiden jakamista.

TV ja tietokone

Nykyaikana tietenkin käytetään myös paljon aikaa netissä. Vanhempi polvi viihtyy television edessä, mutta nuoremmat kuluttavat enemmän aikaa netin videopalveluissa ja sosiaalisessa mediassa. Kun jokaisella on älypuhelin, on myös netti aina käden ulottuvilla. Tästä syystä nuorempi polvi ei välttämättä ole juuri koskaan kunnolla tavoittamattomissa.