Näin suomalaiset kuluttavat rahaa

Suomalaiset ovat vaatimatonta kansaa, jotka vielä lottovoiton jälkeen palaisivat maanantaina työpaikalle samalla autolla. Kulutustottumukset ovat varsin henkilökohtaisia ja eri alueidenkin välillä painotukset vaihtelevat. On kuitenkin muutamia asioita, joihin lähes kaikilta suomalaisilta kuluu rahaa.

Asuminen

Asumisen kustannuksiin kuluu suomalaisilta ehdottomasti eniten rahaa. Isojen kaupunkien vuokrat nousevat monesti tuloja nopeammin, joten vuokralaisten palkoista aina vain suurempi osa kuluu asumiseen. Lähes joka kolmannella suomalaisella on asuntolainaa ja niidenkin keskimääräinen suuruus on nousussa. Asuntolainanlyhennyksien ja vuokran lisäksi asumiskuluja tulee myös sähkö- ja vesimaksujen muodossa.

Auto

Toinen rahareikä suomalaisilla on ajoneuvot ja liikenne. Autoon uppoaa helposti enemmän rahaa kuin pelkästään polttoainekulut ja ostohinta. Lisäksi syrjäseuduilla julkinen liikenne ei toimi kovinkaan joustavasti, joten auto on välttämätön elämiseen. Kaupunkien välinen matkustaminen tulee myös kalliiksi. Viime vuosina alkanut hintakilpailu on kuitenkin onneksi laskenut lippujen hintoja.

Ruoka

Suomalaiset ovat ylpeitä puhtaasta, kotimaisesta ruoastaan. Sillä kuitenkin on hintansa. Ruoka on välttämättömyys, mutta usein sitä käytetään myös itsensä palkitsemiseen ja herkutteluun. Me suomalaiset eroamme toisistamme valtavasti siinä, paljonko ruoan hinta ja laatu vaakakupissa painavat.

Ravintolat

Vaikka Suomessa ei olekaan yhtä elävää ulkona syömisen kulttuuria kuin monissa muissa maissa, syödään lounas usein ravintolassa tai työpaikkaruokalassa. Työpäivän päätteeksi on mukava piipahtaa lasillisella kaverin kanssa ja hääpäivänä ravintola-ateriaan panostetaan kunnolla.

Lemmikit

Noin kolmasosalla suomalaisista on jokin lemmikki. Rakkaan lemmikin ruoan laatuun kiinnitetäänkin usein huomiota enemmän kuin omaan ruokaan. Sen lisäksi mahdolliset eläinlääkärikäynnit voivat lisätä lemmikistä aiheutuvia kuluja. Jokainen eläintenystävä tosin tietää, että oma lemmikki on jokaisen pennin arvoinen.

Rahapelit

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset pelaavat keskimääräistä enemmän rahapelejä. Rahapelien tarjonta on laajaa ja jopa kolmannes pelaa jotain rahapeliä viikoittain, nettikasinolla tai pelipisteessä. Suosituimpia pelimuotoja ovat lotto, raaputusarvat ja rahapeliautomaatit.

Loma

Suomalaiset kuluttavat keskimääräistä vähemmän rahaa lomailuun. Me nautimmekin usein kesälomamatkoista kotimaan sisällä, esimerkiksi kesämökillä tai luonnossa. Vaikka metsään meneminen on ilmaista, saattaa perhelomalla helposti palaa satoja euroja. Suomalaiset suuntaavat myös enenevissä määrin ulkomaille lomailemaan. Lentojen ja hotellien lisäksi jatkuva ulkona syöminen ja shoppailu verottavat pankkitiliä. Toisaalta, kyllähän sen matkan pimeän talven keskellä ansaitseekin.